29 april - 7 mei 2017

Gladiatorenstrijd

Castellum Hoge Woerd kon rekenen op bijzondere gasten tijdens de Romeinenweek: Romeinse gladiatoren, compleet met exotische wapens en harnassen. En waar gladiatoren zijn, daar wordt gevochten. Razende Reporter Nathanie Wouda was erbij.

De laatste dag van de Romeinenweek bezocht ik Castellum in Hoge Woerd. Een interpretatie van een Romeins fort (castellum) dat ooit hier heeft gestaan. Zoals een echt fort kan er ook over de muren en langs de kantelen worden gelopen. En dat komt goed uit, want het geef een mooi overzicht van alle activiteiten in het castellum.

Vrachtschip

In het fort is een museum gehuistvest waar diverse vondsten uit de omgeving worden tentoongesteld. Dagelijke gebruiksvoorwerpen, zoals aardewerken potten, maar ook het Romeinse vrachtschip ‘De Meern 1’. De binnenplaats van het fort bood daarnaast ruimte aan allerlei familie-activiteiten, zoals Romeinse spelletjes, Romeinse helmen kleuren, een speurtocht, soldatentraining, gladiatorentraining en archeologie.

Stoere vechters

Hoogtepunt van de middag was de gladiatorenshow van Stichting Foeks. De gladiatoren hadden hun trainingskamp opgeslagen in Castellum Hoge Woerd, en bezoekers van alle leeftijden kregen een kijkje in het gladiatorenbestaan. De gladiatoren beantwoorden vragen en, ondanks dat ze er misschien wel heel gevaarlijk uitzagen, konden bezoekers ook met ze op de foto.

Topsport

De aanwezige gladiatoren waren voorzien van allerlei wapens, schilden, helmen en harnassen. In de Romeinse tijd waren er veel soorten gladiatoren. Zoals de thraex met zijn kromzwaard (een sica), een klein rond schild en een indrukwekkende helm met pluimen. Ook was er een murmillo, bewapend met een steekzwaard (een gladius), een langwerpig schild en een helm. De retiarius stond ondertussen paraat met een groot net, een drietand en een kleine dolk. De verschillende gladiatoren namen het tegen elkaar op in een aantal spannende gevechten, bijgestaan door opzwepende muziek en luid applaus van het publiek. Gelukkig werden deze gevechten met houten en botte wapens uitgevochten, zodat elke gladiator er hoogstens met een paar blauwe plekken vanaf kwam. Een knallende afsluiter van de Romeinenweek!

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt rondom de Romeinenweek en RomeinenNU? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram!