29 april - 7 mei 2017

Activiteitsbeschrijving exporteren


Klik hier om het PDF bestand te downloaden


of


Vul uw e-mailadres in zodat wij de activiteitsbeschrijving als PDF bestand naar u kunnen mailen. Wij bewaren uw e-mailadres niet!Annuleren

Meer informatie

Voor het gebruiken van GoogleMap componenten dien je de GoogleAnalytics & Maps cookies te accepteren.

Door wie?

Museum Het Pakhuis i.s.m. RomeinenNU

Meer informatie:

Telefoon: 0341-760777
E-mail: info@hetpakhuisermelo.nl
Website: www.hetpakhuisermelo.nl

Wanneer?

  • 29 april 2017

Aanvang / openingstijden:

10.00-16.00 uur

Waar? (zie de kaart)

Drieërweg 130 (Startpunt vormt De Schaapskooi aan de Postweg 50: is met een navigatiesysteem niet te vinden! Voer Drieërweg 130 in en volg de borden.)
Ermelo, Gelderland

Voor wie?

  • Jongeren (13 t/m 18 jaar)
  • Kinderen (t/m 12 jaar)
  • Volwassenen

Over de activiteit

Rond 170 na Chr. bezocht een compleet legioen van bijna 6000 Romeinse soldaten de Ermelose heide. Dit manschap heeft hier enkele dagen gebivakkeerd, om daarna weer verder te trekken. De contouren van het kamp, die nu nog altijd te zien zijn, stellen ons voor een groot raadsel: waarom zijn de Romeinen hier geweest? Wat deden ze zo ver van de limes? Ontdek het zelf op het zintuigprikkelend Romeins festival!

Het Romeins festival vormt met vele tientallen activiteiten in heel Nederland de start van de Romeinenweek en wordt georganiseerd door Museum Het Pakhuis in samenwerking met RomeinenNU. Een doe en beleef festival voor jong en oud!

Festivalprogramma
- Romeinse re-enactmentgroepen Legio X Gemina en Corbvlo en theatergroep Spiegel brengen het Romeinse verleden op de hei weer tot leven
;
- Ervaar hoe het was om te reizen in de Oudheid en stap in een replica van een Romeinse reiswagen;
- Bewonder de kunst van het wol-vilten, proef het Romeins brood en leer schrijven zoals de Romeinen deden;

- Trek je wandelschoenen aan en ga met een deskundige gids mee op een archeologische expeditie (± 1,5 uur).

Kinderactiviteiten
- Kinderen krijgen van Baroen een training in de belangrijkste taken van een Romeins soldaat. Gekleed in een Romeinse legionairsoutfit leren ze marcheren, vechten met zwaard en schild en een formatie vormen met een groep;
- Doe mee met een workshop wol vilten, fibula's maken en fresco schilderen;
- Maak je eigen Romeinse geldbuideltje
en ontwerp je eigen mozaïek;

Lezingen
- 11.00 uur: Marenne Zandstra - PHD kandidaat Radboud Universiteit
Vreemde jongens, die Romeinen
Aan het begin van de 1ste eeuw na Chr. trekt het Romeinse leger de Lage Landen binnen. Maar wie zijn die soldaten? Waar komen ze vandaan, wat brengen ze met zich mee?

- 12.00 & 13.00 uur: Christianne Muusers - coquinaria.nl
Christianne verzorgt een tweetal lezingen over verschillende aspecten van de Romeinse keuken. Beide presentaties gaan gepaard met een proeverij. Daarnaast zal er een demonstratie zijn hoe je zelf garum kunt maken voor je Romeinse gerechten. 

- 14.00 uur: Jona Lendering - historicus, auteur en beheerder van website livius.org
100% Romeins?
"Wat is een Romein eigenlijk? Een bewoner van de stad Rome? Een Italiaanse soldaat die zich benoorden de Alpen waagt? Iemand die Latijn spreekt? Een bewoner van het Nederlandse rivierenlandschap die is gaan dienen in de Romeinse hulptroepen? Het is zo gemakkelijk nog niet."


Praktische informatie
Het festival is gratis te bezoeken. Voor deelname aan de workshops en activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd. Pinnen op locatie is helaas niet mogelijk.

Het Romeins Festival vindt plaats in het gebied rond de Schaapskooi. In verband met de verkeerscirculatie is het alleen mogelijk om het gebied met de auto via de Drieërweg te betreden. De vertrekroute loopt via de Postweg naar de N302. Er is een openbare parkeergelegenheid bij de Schaapskooi. Wij adviseren u echter, indien mogelijk, om met de fiets te komen in verband met beperkte ruimte.

Handige documenten

 

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt rondom de Romeinenweek en RomeinenNU? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram!